Wie zijn wij
Mijn naam is Geert de Boer en architect sinds 1989 en sinds 1975 in het vak werkzaam. Al werkend in de praktijk van het architectenbureau heb ik gaandeweg mijn liefde voor het vak ontwikkeld en ben gaan studeren. De studierichting architectuur heb ik op de academie van bouwkunst in Amsterdam gevolgd. En door mijn werk op diverse verschillende architectenbureau’s heb ik het vak me goed eigen kunnen maken. Dat is ook de reden onder meer voor mijn zelfstandigheid. De gelegenheid doet zich voor en ik heb er plezier in.
Doelstelling
We zijn een bureau met uitgebreide – en langdurige ervaring, innovatief van instelling en met een nadruk op moderne architectuur, inspelend op de eisen van de tijd. Duurzaamheid speelt bij ons een grote rol in de huidige ontwerpopgave. Ruimtelijk vormgeven aan de door de klant gestelde wensen, met een ontwerp gematerialiseerd en passend in de context van de omgeving, is de doelstelling die we als ambitie hebben en uitdragen.
Werkwijze
Ons bureau heeft de overtuiging dat we in nauwe samenwerking een beter resultaat kunnen bewerkstelligen. Samen met de klant denken we hardop na gedurende de fasen van het bouwontwerp tot en met uitvoering van het bouwplan. Er zijn vele manieren denkbaar hoe we dit invulling kunnen geven. We streven een open gesprek na met alle betrokken partijen in elk stadium van het proces. Wij zijn bewust een klein bureau en werken samen met een vast netwerk van externe partners en – adviseurs. Daarmee zijn wij slagvaardig en flexibel op de momenten dat het nodig is.
Eigentijds ontwerp
Ontwerpen op een eigentijdse manier is voor ons een opvatting over modern bouwen in het algemeen. Het gaat hier in onze definitie over “eigentijds” allereerst om functionele principes, waarbij het ontwerpplan, de lay-out, moet aansluiten op de wensen (het woonprogramma) van de gebruiker(s) en pas van daaruit een beeld – uiterlijke verschijningsvorm – ontworpen wordt wat past in zijn fysieke omgeving. Nadrukkelijk hebben wij een zienswijze over vormgeven die modern van uiterlijk is en niet historisch of retro beeldend is. Zo zijn wij steeds op zoek naar vernieuwing. Tevens en zeker niet in de laatste plaats zijn de meest recente eisen van de tijd, waaronder duurzaamheid, energiezuinigheid en de laatste stand en gebruik van techniek van groot belang en welke vanaf het eerste ontwerpidee meespelen in het ontstaansproces.
Energiezuinigheid
Energiezuinigheid is een duurzaamheidsbegrip en gaat in zijn algemeenheid over de zorg om – en de omgang van de mens met het milieu, waardoor ook uiteindelijk de mens zelf daar geen schade van ondervindt. Onder het veranderende klimaat en het daarmee komende besef van de eindigheid van fossiele grondstoffen, verandert de wijze en de wil om naar andere vormen van energie-opwekking te komen. Wij hebben het dan in eerste instantie over de toepassing van groen opgewekte stroom, die ons voorziet in de energiebehoefte, vrij van gas, naast een vermindering van het verbruik van energie. Die vermindering wordt tot stand gebracht door betere isolatie van buitenwanden, daken, vloeren en kozijnen (glas), alsmede door het gebruik van energiezuinige apparaten. Het is nog een kleine stap in de tijd en de energie-neutrale woning wordt een verplichting. Diverse voorbeelden zijn reeds gerealiseerd. Een goede ontwikkeling voor mens en omgeving.
Duurzaamheid
Bij duurzaam bouwen dient in alle fasen van planontwikkeling rekening gehouden te worden met de schade aan milieu en gezondheidsaspecten van een gebouw. Ook andere partijen naast het ontwerp en betrokken bij de bouw of planontwikkeling kunnen er mede voor zorgen dat een integraal duurzaamsheids-bouwtraject ontstaat, ieder vanuit zijn perspectief. Toepassing van milieuvriendelijke materialen spelen hierbij een grote rol, bijvoorbeeld: hout uit duurzame ontginning, energiezuinig bouwen, opwekking door groene stroom, industriële wijze van bouwen door toepassing van ( prefab) demontabele elementen, waardoor hergebruik mogelijk wordt. Zo dient van elk materiaal een bewuste keuze gemaakt te worden wat de milieu effecten zijn en goed genoeg zijn voor toepassing. Wij zijn voorstander van elk duurzaamheidsidee.
Levensloopbestendig
De huidige woningmarkt voor gezinswoningen, naast wonen in een appartement, voorziet niet direct in de behoefte om ook toekomstgericht te bouwen. Ofwel zo flexibel de woning te ontwerpen dat met gezinsverandering de behoefte aan hoe men wil, of anders gezegd kan wonen, anders wordt. De markt gaat nog teveel uit van de gedachte, zo lijkt het, dat men op latere leeftijd ofwel verhuist naar een geschikter huis, of naar een vorm van zorg (appartement) als de gezondheid hierom vraagt. Nu de markt zodanig is dat er van verhuizen niet of nauwelijks sprake is door een gebrek aan huisvesting en dat de gezondheidszorg steeds minder voorziet in mogelijkheden tot huisvesting, wordt levensloopbestendig bouwen niet meer een bijzondere vraag maar eerder een noodzakelijk iets.
